Bolle, de naam verwijst naar de vorm van de kaas. Maar ook naar de hoogdrachtige Sjoukje, die zwaar en rond in de laatste weken van de dracht, alles belichaamde wat deze karakterkaas ook is.
Bolle is in onze streek ook een benaming voor een stierkalf en laten we wel wezen: die horen net zo goed bij het verhaal van de kaas.
Bolle
Over Bolle
Deze kaas is halfrond van vorm. De wrongel wordt gemalen en met kaasdoek in een vorm geperst. Daarna volgt de witschimmelkorst. De smaak begint pittig en rond en gaat dan over naar rond en vol, enigszins ziltig.
Ingerdienten: rauwe koemelk, zuursel, zout, stremsel, rijpingscultuur.
Eigenschappen
Gewicht: 450 gram
Formaat: 15 cm doorsnee 8cm hoog
Rijping: vier weken
Rauwmelks van koemelk
Witschimmelkaas
Combinatie zachte kaas techniek met ‘milling’ van bv cheddar
Awards: Hofkäse Cum Laude Deutsche Käsepreis VHM 2017, Qualitätspreis Silber 2017 en Innovationspreis 2017